*

Vakıf Hakkında

Datça

Hacı Bektaş Veli

Alevilik

KÜLTÜREL

* GÜNÜN SÖZÜ *
* SON DAKİKA *
* PİYASALAR *
Allahın Aslanı Hz. Ali 

Allah'ın aslanıydın karanlıklar devrinde. 
Sonra nur olup parladın âlemde. 
Bu gün; 
Bitmeyen bir enerjisin 
Semah eden gönüllerde, 
'Barış, sevgi, kardeşlik' diyen her dilde.

Bahadun Köy Derneğimizin Resmi YouTube Sayfası Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın Resmi Twitter Sayfası Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın Resmi Facebook Sayfası Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın RSS Sayfası Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın Blogger Sayfası Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın Video Portalı Datça Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'mızın Haber Portalı
Muğla Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı online ziyaretçi
SON 10 ETKİNLİK HABERLERİMİZ


Datça Şubesi olarak Hıdırellezi DATÇA'DA kutluyoruz!

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi olarak Hıdırellezi kutluyoruz.

Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdırellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir. Ana vatanı Türk kökenini yansıtır.

Hızır; bolluk ve sağlık dağıtır.Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazılar şunlardır:

  • Kalbi temiz insanlara yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.

    Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

    6 Mayıs 2011 Cuma günü saat 14.00 de Hızırşah Eski camisinin yanındaki çeşmenin başında kutlama yapacağız.

    Murat YILDIRIM H.B.V.A.K.V.Datça Şb.Başkanı

  •